Perimarea. Ce reprezintă, cum operează și față de ce cereri de chemare în judecată.

Perimarea. Ce reprezintă, cum operează și față de ce cereri de chemare în judecată.

Perimarea. Ce reprezintă, cum operează și față de ce cereri de chemare în judecată. 1000 556 Tudor Barău

Perimarea este o sancțiune procedurală care intervine în situația în care, o cauză aflată pe rolul Instanțelor de judecată, rămâne în nelucrare din vina uneia dintre părți, fiind vorba de o culpă procesuală.

Această sancțiune operează doar în cazul în care, după o anumită perioadă de timp de 6 luni, dacă nu este efectuat nici un act procedural, după suspendarea cauzei, dosarul se perimă.

Conform art. 416 Cod proc. civ, perimarea operează față de orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau de retractare.

Termenul în care intervine această sancțiune, cel de 6 luni, începe să curgă de la data îndeplinirii ultimului act de procedură de către părți sau instanță.

Există și o excepție, în cazul în care, termenul nu va curge dacă actul de procedură trebuia efectuat din oficiu, când cererea nu a ajuns la instanța competentă din cauze neimputabile părții sau când nu se poate fixa termen de judecată.

Termenul de perimare poate fi întrerupt și suspendat.

Art. 417 C.pr.civ. prevede faptul că, îndeplinirea unui act de procedură făcut în vederea judecării procesului de către partea care justifică un interes întrerupe termenul de perimare.

Suspendarea perimării este reglementată de art. 418 C. pr. civ.:

  1. Cursul perimării este suspendat cât timp durează suspendarea judecății, pronunțată de instanță în cazurile prevăzute de art. 413 Cod proc. civ. (cazurile de suspendare facultativă) și în alte cazuri stabilite de lege, dacă suspendarea nu este cauzată de lipsa de stăruință a părților în judecată.
  2. În cazurile prevăzute la art. 412 Cod proc. civ. (cazurile care atrag suspendarea judecății de drept), cursul perimării este suspendat timp de o lună de la data când s-au petrecut faptele care au determinat suspendarea judecății, dacă aceste fapte s-au petrecut în cele din urmă 3 luni ale termenului de perimare.

Termenul de perimare, în cazul suspendării de drept, curge de la momentul în care partea poate formula cererea de reluare a judecății ori după pronunțarea hotărârii de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cazul prevăzut de art. 412 alin. (1) pct. 7 Cod proc. civ..

  1. Perimarea se suspendă, de asemenea, pe timpul cât partea este împiedicată de a stărui în judecată din cauza unor motive temeinic justificate, precum și în alte cazuri expres prevăzute de lege.

Suspendarea cursului perimării înlătură efectul perimării numai în situațiile în care cauza rămâne în nelucrare din motive neimputabile părții.

Avocat Tudor Barău