Procedura ulterioară depunerii cererii de chemare în judecată la Instanța de Judecată.

Procedura ulterioară depunerii cererii de chemare în judecată la Instanța de Judecată.

Procedura ulterioară depunerii cererii de chemare în judecată la Instanța de Judecată. 310 162 Tudor Barău

Procedura ulterioară depunerii cererii de chemare în judecată la Instanța de Judecată.

Dacă o cerere de chemare în judecată îndeplinește toate elementele prezentate în articolul anterior, după depunerea la Instanță, însoțită de taxa de timbru sau nu, în funcție de obiectul acesteia, urmează o procedură de verificare și de regularizare în cadrul Instanței.

Astfel, după înregistrarea sa, cererea este repartizată cu ajutorul calculatorului unui complet de judecată.

Completul căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică, de îndată, dacă cererea de chemare în judecată îndeplinește cerințele prevăzute în mod obligatoriu și prezentate în articolul precedent.

Dacă se constată că, cererea nu îndeplinește aceste cerințe, reclamantului i se vor comunica în scris lipsurile, cu mențiunea că, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă completările sau modificările dispuse, sub sancțiunea anulării cererii.

Astfel, dacă există anumite lipsuri în cuprinsul cererii sau nu au fost depuse unele documente, reclamantul va primi din partea Instantei o solicitare de a completa cererea sub sancțiunea anulării acesteia.

Termenul este imperativ, respectiv 10 zile de la primire.

Dacă obligațiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt îndeplinite în termenul de 10 zile, completul prin judecător pronunță o încheiere, dată în camera de consiliu, prin care se dispune anularea cererii.

Această încheiere se comunică reclamantului iar împotriva încheierii de anulare, reclamantul va putea face numai cerere de reexaminare, solicitând motivat să se revină asupra măsurii anulării.

Termenul pentru formularea cereri de reexaminare este de 15 zile de la data comunicării încheierii.

Cererea de reexaminare, se soluționează prin încheiere definitivă dată în camera de consiliu, cu citarea reclamantului, de către un alt complet al instanței respective, desemnat prin repartizare aleatorie, care va putea reveni asupra măsurii anulării dacă aceasta a fost dispusă eronat sau dacă neregularitățile au fost înlăturate în termenul acordat.

În caz în care, cererea este admisă, cauza se retrimite completului inițial învestit.

Dacă nu este necesară procedura arătată mai sus, cererea de chemare în judecată îndeplinește toate condițiile, sau după procedura enunțată, Judecătorul, de îndată ce constată că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru cererea de chemare în judecată, dispune, prin rezoluție, comunicarea acesteia către pârât, punându-i-se în vedere că are obligația de a depune întâmpinare, sub sancțiunea decăderii, care va fi indicată expres, în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare în judecată.

Dacă este depusă Întâmpinarea de pârât, acesta se comunică de îndată reclamantului, care este obligat să depună răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare.

Pârâtul va lua cunoștință de răspunsul la întâmpinare de la dosarul cauzei, nefiind obligatorie comunicarea răspunsului de către Instanță.

Dacă se depune răspunsul la întâmpinare, sau se îndeplineste termenul în care trebuia comunicat răspunsul, în termen de 3 zile, judecătorul fixează prin rezoluție primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluției, dispunând citarea părților.

Excepție de la termenele arătate mai sus o fac situația proceselor urgente, termenele pot fi reduse de judecător în funcție de circumstanțele cauzei.

În cazul în care pârâtul domiciliază în străinătate, judecătorul va fixa un termen mai lung, un termen rezonabil, în raport cu împrejurările cauzei.

Avocat Tudor Barău