Numele de familie după divorț – Ce se întâmplă și cum se decide.

Numele de familie după divorț – Ce se întâmplă și cum se decide.

Numele de familie după divorț – Ce se întâmplă și cum se decide. 900 600 Tudor Barău

După divorț, este important să se clarifice ce se întâmplă cu numele de familie al foștilor soți. În mod normal, regula generală este că ambii soți revin la numele lor de familie anterior căsătoriei. Cu toate acestea, există situații în care unul dintre soți dorește să păstreze numele de familie dobândit în timpul căsătoriei, iar celălalt nu este de acord. În astfel de cazuri, este necesară intervenția instanței de judecată pentru a lua o decizie.

Atunci când unul dintre soți solicită păstrarea numelui de familie din timpul căsătoriei, judecătorul poate decide în favoarea cererii, în funcție de circumstanțele cazului. Este important de menționat că doar instanța de judecată poate hotărî dacă unul dintre soți poate păstra numele de familie, chiar dacă celălalt se opune.

Cu toate acestea, instanța de judecată nu va lua o decizie fără a avea probe concludente care să justifice păstrarea numelui de familie după divorț. Astfel de probe pot fi acte precum contracte, diplome, atestate sau certificate, care să demonstreze următoarele aspecte:

1.     Durata în care soțul/soția a purtat numele de familie în timpul căsătoriei;

2.     Existenta unei notorietăți profesionale a soțului/soției, care poate varia în funcție de domeniul academic, politic, medical și altele;

3.     Prejudiciul patrimonial sau nepatrimonial pe care soțul/soția l-ar suferi în cazul schimbării numelui de familie.

Aceste probe sunt necesare pentru a demonstra că păstrarea numelui de familie după divorț este justificată și că există motive obiective și valabile pentru aceasta.

În concluzie, numele de familie după divorț poate fi păstrat în cazul în care instanța de judecată decide în favoarea solicitării unuia dintre soți. Decizia se bazează pe probe care să demonstreze circumstanțele specifice ale cazului, cum ar fi durata în care numele a fost purtat, notorietatea profesională și eventualele prejudicii suferite în urma schimbării numelui

Avocat BARĂU TUDOR