Modalitatea prin care se poate dispune evacuarea.

Modalitatea prin care se poate dispune evacuarea.

Modalitatea prin care se poate dispune evacuarea. 349 144 Tudor Barău

Evacuarea din imobile

Art. 1040 și următoarele, prevede faptul că, locatarul (chiriașul) sau ocupantul unui imobil poate fi evacuat dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Există reglementată o procedură de evacuare voluntară și este situația în care, după notificarea prealabilă a locatarului sau ocupantului, acesta părăsește imobilul, locatorul sau proprietarul poate intra în posesia acestuia, de drept, nefiind necesară o procedură judiciară de chemare în judecată a acestuia.

În situația în care, după notificarea comunicată, locatorul sau ocupantul imobilului refuză să îl elibereze, este necesară chemarea sa în judecată.

Cererea de chemare în judecată vizează pronunțarea unei hotărâri judecătorești executorie privind evacuarea imediată a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu (exp. Contractul de închiriere a expirat sau nu au fost respectate obligațiile sau nu deține nici un fel de titlu asupra imobilului).

Procedura de a fi pronunțată o astfel de hotârâre vizează notificarea prealabilă a persoanei care stă efectiv în imobil, iar în cazul refuzului de a părăsi imobilul, trebuie chemat în judecată.

Procedura este una urgentă și se judecă în camera de consiliu, însă în prealabil trebuiesc citate părțile.

Dacă sunt solicitate și plăți, privind chiria sau contravaloarea utilităților, acestea trebuiesc solicitate în cererea de chemare în judecată.

Hotărârea de evacuare este executorie și poate fi atacată numai cu apel în termen de 5 zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, sau de la comunicare, când s-a dat fără citarea lor.

Avocat Tudor Barău