Măsura preventivă a controlului judiciar

Măsura preventivă a controlului judiciar

Măsura preventivă a controlului judiciar 259 194 Tudor Barău

Măsura preventivă a controlului judiciar

Controlul judiciar face parte din categoria măsurilor preventive și este reglementată în Codul de procedură penală în art. 211-215.
Controlul judiciar poate fi dispus de către procuror în cursul urmăriri penale, de judecătorul de drepturi şi libertăţi tot în faza prealabilă judecății şi de judecătorul de cameră preliminară odată cu trimiterea în judecată sau de judecător în faza de cercetare judecătorească.
Criteriul care determină luarea unei astfel de măsuri preventive este acela al aprecierii dacă o astfel de măsură este necesară pentru realizarea scopului prevăzut la art. 202 alin. 1 din Codul de procedură penală.
Astfel, dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni se poate dispune luarea unei astfel de măsuri preventive.
Dacă o persoana a fost inițial arestată preventiv, poate solicita Judecătorului de drepturi şi libertăţi schimbarea măsurii cu aceea a controlului judiciar.
Așa cum am arătat, în funcție de cine dispune luarea măsurii preventive, procuror în cursul urmăriri penale, de judecătorul de drepturi şi libertăţi tot în faza prealabilă judecății şi de judecătorul de cameră preliminară odată cu trimiterea în judecată sau de judecător în faza de cercetare judecătorească, partea interesată, persoana față de care a fost luată o astfel de măsură poate contesta aceasta prin formularea unei plângeri în termen de 48 de ore în cazul luarii acestei masuri de procuror sau contestații împotriva încheierii pronunțate de către judecător.
Plângerea este soluționată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond iar contestația se judecă de instanța superioară în grad respectiv, Tribunalul sau Curtea de Apel.
Pentru luarea unei măsuri preventive este obligatorie participarea avocatului.
Dacă este dispusă o astfel de măsură legea penală obligă inculpatul să respecte următoarele:

  1. a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
  2. b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
  3. c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
  4. d) să nu depăşească o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia;
  5. e) să nu se deplaseze în locuri anume stabilite de organul judiciar sau să se deplaseze doar în locurile stabilite de acesta;
  6. f) să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere;
  7. g) să nu revină în locuinţa familiei, să nu se apropie de persoana vătămată sau de membrii familiei acesteia, de alţi participanţi la comiterea infracţiunii, de martori ori experţi sau de alte persoane anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
  8. h) să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta;
  9. i) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
  10. j) să se supună unor măsuri de control, îngrijire sau tratament medical, în special în scopul dezintoxicării;
  11. k) să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice;
  12. l) să nu conducă vehicule anume stabilite de organul judiciar;
  13. m) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;
  14. n) să nu emită cecuri.

Aceste obligaţii sunt prevăzute în mod expres în cuprinsul actului prin care se dispune luarea măsurii controlului judiciar.
În conţinutul aceluiaşi act i se atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestării preventive sau măsura arestului la domiciliu.

 

            Avocat Tudor Barău