Hărțuirea în mediu online.

Hărțuirea în mediu online.

Hărțuirea în mediu online. 900 600 Tudor Barău

Legea nr. 106/2020 aduce modificări Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice introducând ca şi faptă culpabilă violenţa cibernetică.

Raportat la vremurile noastre, în care comunicarea la distanță este foarte răspândită și la îndemâna oricui, pe lângă facilitățile aduse, acest acces la tehnologie poate și o partea negativă, prin care, spațiul online devine un mediu favorabil pentru apariția și diversificarea unor diferite modalități de violență, fiind numită violență cibernetică.

Având în vedere că în mediul online se poate cu ușurință păstra anonimatul, agresorii s-au simțit în siguranță să folosească aceste metode pentru agresarea psihică a victimelor membrii de familie.

În acest context, autoritățile statului au considerat oportună adăugarea unor astfel de tipuri de manifestații sub incidența prevederilor care previn și combat violența domestică.

Conform art. 4 lit. h, violența cibernetică este definită ca fiind „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea nonconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.”

Persoana, membru de familie actual sau fost, care amenința sau hărțuiește prin intermediul mijloacelor de comunicare online, săvârșește fapta de violență cibernetică.

Prin sintagma „ orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicaților prin telecomunicație”  legea cuprinde o gama larga de forme ale violenței cibernetice care lezează psihic victimele.

Măsuri pentru prevenirea actelor de violență cibernetică

Prin noua lege au fost adăugate și prevederi cu scopul de a prevenii comiterea acestor fapte de agresiune cibernetică.

În concret, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicaților a fost delegat să dezvolte campanii de atenționare a publicului privind actele de violență cibernetică. În plus, autoritățile centrale și locale primesc asistență practică pentru a preveni și combate fenomenul de violență cibernetică.

Victimele acestor tipuri de violență pot solicita emiterea unui ordin de protecție, fie el provizoriu, fie pe o durată determinata.

 

Dreptul la liberă exprimare este un drept esențial, ce nu poate fi îngrădit decât în anumite condiții, iar violența cibernetică este o limitare, având în vedere scopul și urmările exprimărilor făcute.

Prin intermediul nostru puteți să formulați plângeri și apărări pentru a nu mai fi victimele unor astfel de agresori.

Avocat BARĂU TUDOR