Totul despre Amenda penală

Totul despre Amenda penală

Totul despre Amenda penală 194 259 Tudor Barău

Totul despre Amenda penală.

Amenda penală este suma de bani pe care persoana condamnată trebuie să o plătească statului ca urmare a aplicării acesteia de către Instanța de judecată, în urma judecării pentru săvârșirea unei fapte penale.
Legea penală stabilește cuantumul amenzii prin sistemul zilelor-amendă.
Suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 10 lei si 500 lei iar această sumă se înmulțește cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile și 400 de zile.
Judecătorul apreciază, în funcție de gravitatea faptei, numărul de zile și suma de bani datorată care reprezintă din punct de vedere legal, aplicarea unei amenzi penale.

Există un termen pentru achitarea amenzii?

Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună chitanța de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea pedepselor, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii.

Ce se intamplă atunci cand nu se plătește amenda penală?

Dacă persoana condamnată, cu rea-credință, nu plătește amenda penală deși are posibilități financiare sau refuză efectiv să o plătească, se face sesizare pentru neplata acesteia după termenul de 3 luni iar pedeapsa amenzii va fi înlocuită cu pedeapsa închisorii.
Conform dispozițiilor legale, unei zile-amendă îi corespunde o zi de închisoare.
Dacă persoana condamnată nu plătește amenda penală din motive care pot fi justificate, exemplu: acesta nu lucrează, nu realizează venituri, are în întreținere copii în urma sesizării de către Serviciul de Probațiune, Instanța de judecată va înlocui numărul zilelor amendă cu zile de muncă neremunerată în folosul comunității.
Această măsură se poate dispune doar cu consimțământul persoanei condamnate la această pedeapsă.
Această măsură presupune prezenta condamnatului în fața judecătorului pentru a confirma faptul că, este de acord cu prestarea muncii în folosul comunității.

Pot să achit în rate amenda?

În termen de 3 luni de la aplicarea pedepsei, persoana condamnată poate solicita plata amenzii eșalonat.
Astfel, dacă există documente justificative raportat și la situația materială a persoanei condamnatului, se poate formula o cerere de eșalonare a acestei amenzi.

Cât poate fi eșalonată amenda?

Amenda poate fi eșalonată pe un termen de 2 ani de la momentul admiterii cererii.

Avocat Tudor Barău