Cuprinsul cererii de chemare în judecată. Elemente.
Codul de procedură civilă reglementează elementele ce trebuiesc cuprinse în conținutul cereri de chemare în judecată.
Astfel, primul element este referitor la indicarea numelui şi prenumelui atât a persoanei reclamantului cât și a persoanei care este chemată în judecată, care poartă denumirea de pârât.
Reclamantul/reclamanții și pârâtul/pârâții, sunt calitățile procesuale ale părților .
Pe lângă nume și prenume trebuie indicat și Codul numeric personal.
Un alt element privește indicarea domiciliului sau reşedinţa părţilor.
În situația persoanelor juridice, se indică denumirea, sediul acestora, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerțului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar .
Dacă reclamantul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul procesual ales din România unde urmează să i se facă toate comunicările privind desfășurarea procesului.
Dacă partea este reprezentată în proces de mandatar sau avocat, se indică numele, prenumele şi calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele, prenumele acestuia şi sediul profesional fiind necesară atașarea dovazi calităţii de reprezentant.
Un alt element îl constituie obiectul cererii şi valoarea lui.
Aceasta se face după ”preţuirea” reclamantului, evaluarea acestuia, atunci când acesta este evaluabil în bani, precum şi modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare.
Pentru identificarea imobilelor se vor arăta localitatea strada, numărul, etajul, apartamentul şi judeţul, iar în lipsă acestor date, vecinătăţile, precum şi indicarea dacă imobilul este înscris în cartea funciară, fiind necesar indicarea numărul de carte funciară şi numărul cadastral sau topografic, după caz fiind necesar anexarea la cerere a extrasului de carte funciară, cu arătarea titularului înscris în cartea funciară.
În cuprinsul cererii trebuiesc arătatate motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea, respectiv de ce se dorește chemarea în judecată și în baza cărui temei legal.
În situația în care, sunt mai multe capete de cerere, trebuie arătate dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt.
Tot în cuprinsul cererii trebuie indicate probele pe care se sprijină cererea. Astfel pot fi solicitate proba cu înscrisuri, interogatoriul pârâtului, martori cuindicarea numelui, prenumele şi adresa lor.
Cerere de judecată trebuie semnată, de reclamant sau de reprezentantul acestuia.
Lipsa semnăturii se poate acoperi în tot cursul judecăţii în faţa primei instanţe. Dacă se invocă lipsa de semnătură, reclamantul care lipseşte la acel termen va trebui să semneze cererea cel mai târziu la primul termen următor, fiind înştiinţat în acest sens prin citaţie.
În situația în care, cererea de chemare în judecată nu cuprinde numele şi prenumele sau, după caz, denumirea oricăreia dintre părţi, obiectul cererii, motivele de fapt ale acesteia ori semnătura părţii sau a reprezentantului acesteia este nulă.
Avocat Tudor Barău