Conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. Ce riscăm?

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. Ce riscăm?

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. Ce riscăm? 275 183 Tudor Barău

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. Ce riscăm?

Exista reglementate în legislația română doua situații în care se poate încadra un conducător auto care a consumat băuturi alcoolice :
Prima situație are caracter contravențional, respectiv îmbibația alcoolica este sub 0.40g/l alcool pur in aerul expirat.
O alcolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează conform art. 102 alin. 3 din OUG nr. 195/2002 (3) cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile
Contravenția are următorul text:
Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;

Ce putem face în această situație.
Procesul-verbal de contravenție poate fi contestat la Instanța de Judecată competentă și ca urmare a depunerii plângerii la Instanță, în toată perioada cât durează procesul atât la Instanța de fond (Judecătorie) cât și în apel (Tribunal) veți putea conduce autoturismul, măsura dispusă prin procesul verbal, respectiv suspendarea dreptului de a conduce fiind suspendată pe întreaga perioadă cât durează procesul, beneficiind de permisul de conducere.

A doua situație are caracter penal, respectiv îmbibația alcoolica depășește 0.80 g/l alcool pur in sânge.
In situația in care, aparatul etilotest indica o valoare de peste 0,4 mg alcool pur în aerul expirat, recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei este obligatorie, iar conducătorul auto va fi condus de către lucrătorii de poliție la o unitate sanitara in vederea prelevării mostrelor biologice.
După prelevare, probele de sânge se transmit serviciului de medicina legala pentru stabilirea concentrației de alcool.
Daca îmbibația alcoolica depășește valoarea de 0.80 g/l alcool pur in sânge fapta este infracțiune si se pedepsește conform art. 336 Cod Penal, respectiv Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Infracțiune are următorul text:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Ce putem face în această situație.
Nu trebuie refuzat a ne supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat întrucât este o altă fapta, ce constituie o nouă infracțiune si se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda.
Pentru rezultate favorabile este indicat să consultați un avocat înainte de a da o declarație în fața organelor de politie.
Ce solutii sunt pronuntate in astfel de Dosare:
Există posibilitatea încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției, ceea ce înseamnă că, veți primi soluția de la Parchet, respectiv, amendă penală, amânarea apicării pedepsei sau suspendare sub supraveghere;
Pronunțarea unei soluții de către Instanța de Judecată, respectiv amendă penală, renunțare la aplicarea pedepsei, amânarea apicării pedepsei sau suspendare sub supraveghere;
În funcție de gradul de alcoolemie și de consecințele săvârșirii unei astfel de fapte se poate aplica și pedeapsa cu închisoare.
In ce privește permisul de conducere, acesta va fi reținut pe toata durata cercetărilor pana la pronunțarea unei soluții, urmând să fie restituit dacă nu sunteți vinovați.

Avocat Tudor Barău