Ce reprezintă Autoritatea Părintească.

Ce reprezintă Autoritatea Părintească.

Ce reprezintă Autoritatea Părintească. 1600 1060 Tudor Barău

După pronuțarea unui divorț, Instanța de judecată stabilește și modul în care se va exercita autoritatea părintească de către foști soți față de copii lor minori.

Autoritate părintească este definită de art. 487 Cod civil și desemnează totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care  părinții le au față de copii lor minori.

Până la pronunțarea divorțului, autoritatea părintească este exercitată în mod comun de ambii soți.

Părinții au dreptul și îndatorirea de a crește copilul, îngrijind de sănătatea și dezvoltarea lui fizică, psihică și intelectuală, de educația, învățătura și pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însușirilor și nevoilor copilului.

Ei sunt datori să dea copilului orientarea și sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaște acestuia.

Părinții au îndatorirea de a crește copilul în condiții care să asigure dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială în mod armonios.

Astfel apare obigația părinților :

  1. a) să coopereze cu copilul și să îi respecte viața intimă, privată și demnitatea;
  2. b) să prezinte și să permită informarea și lămurirea copilului despre toate actele și faptele care l-ar putea afecta și să ia în considerare opinia acestuia;
  3. c) să ia toate măsurile necesare pentru protejarea și realizarea drepturilor copilului;
  4. d) să coopereze cu persoanele fizice și persoanele juridice cu atribuții în domeniul îngrijirii, educării și formării profesionale a copilului.

Măsurile disciplinare nu pot fi luate de părinți decât cu respectarea demnității copilului. Sunt interzise luarea unor măsuri, precum și aplicarea unor pedepse fizice, de natură a afecta dezvoltarea fizică, psihică sau starea emoțională a copilului.

Avocat Tudor Barău