Anularea, completarea, modificarea sau rectificarea actelor de stare civilă.

Anularea, completarea, modificarea sau rectificarea actelor de stare civilă.

Anularea, completarea, modificarea sau rectificarea actelor de stare civilă. 828 640 Tudor Barău

Conform dispozițiilor legale, actele de stare civilă sunt înscrisuri autentice prin care se dovedește nașterea, căsătoria sau decesul unei persoane.

Acestea se întocmesc în interesul statului și al persoanei fizice și servesc la cunoașterea numărului și structurii populației, a situației demografice, la apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Actele de naștere, de căsătorie și de deces se întocmesc și se înregistrează în registre de stare civilă, în două exemplare, ambele originale, și se completează manual, cu cerneală specială de culoare neagră.

Odată cu apariția infrastructurii informatice necesare, al doilea exemplar al actelor de stare civilă, precum și mențiunile ulterioare vor fi întocmite în format electronic.

Atribuțiile întocmirii unor astfel de documente de stare civilă se îndeplinesc de către consiliile județene, respectiv de Consiliul General al Municipiului București, de serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor, în unitățile administrativ-teritoriale unde acestea sunt constituite, precum și de ofițerii de stare civilă din cadrul primăriilor unităților administrativ-teritoriale în care nu funcționează servicii publice comunitare locale de evidență a persoanelor.

Există și situații în care poate interveni anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea.

Conform Codului Civil, acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive.

O altă situație vizează rectificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestora se poate face, din oficiu sau la cerere, numai în temeiul dispoziţiei primarului de la primăria care are în păstrare actul de stare civilă.

 Starea civilă a unei persoane poate fi modificată în baza unei hotărâri de anulare, completare sau modificare a unui act de stare civilă numai dacă a fost formulată şi o acţiune de modificare a stării civile, admisă printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Hotărârea judecătorească prin care se dispune anularea, completarea sau modificarea unui act de stare civilă, precum şi înregistrarea făcută în temeiul unei asemenea hotărâri sunt opozabile oricărei alte persoane cât timp printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul.

Actul administrativ prin care s-a dispus rectificarea unui act de stare civilă, precum şi înregistrarea făcută în baza lui sunt opozabile oricărei persoane până la proba contrară.

Avocat Tudor Barău