Divorţul sau desfacerea căsătoriei, reprezintă singura modalitate prin care, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre ei, în cazurile și în condiţiile stabilite de lege, se pune capăt existenţei căsătoriei valabil încheiate astfel că, se produce separarea definitivă a acestora prin pronunțarea unei hotărâri judecătorești.
Desfacerea casatoriei prin divort se poate pronunța în următoarele situații:
- divort prin acordul partilor;
- divort din culpă exclusivă a unuia dintre soți;
- divort din culpa comună;
- la cererea unuia din soți după o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
- la cerearea sotului a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Divort prin acord părților.
Desfacerea casatoriei se poate pronunta la cererea ambelor parti sau ca urmare a cererii introdusa de unul din soti si acceptata de catre celalalt soț.
Instanța de judecată nu va audia martori și nu va administra alte probe, iar în soluția pronunțată nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soți la desfacerea casatoriei și hotărârea nu va fi motivată.
Hotărârea astfel pronunțată are caracter definitiv.
Divortul din culpă exclusivă a unuia dintre soți.
Divortul mai poate fi pronuntat și in cazul in care, din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă din culpă exclusivă a sotului parat.
Instanța de judecată va audia martori și va administra alte probe, urmând să constate existenta unor motive temeinice, existența unei vătămări grave a raporturilor dintre soți și imposibilitatea continuarii casatoriei iar în soluția pronunțată se va stabili culpa soțului vinovat pentru desfacerea casatoriei și hotărârea va fi motivată.
Hotărârea judecătorească nu este definitivă fiind supusă căilor de atac.
Divort din culpă comună.
Divortul mai poate fi pronuntat și in cazul in care, din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă din culpă comună.
Instanța de judecată va audia martori și va administra alte probe, urmând să constate existenta unor motive temeinice, existența unei vătămări grave a raporturilor dintre soți și imposibilitatea continuarii casatoriei iar în soluția pronunțată se va stabili culpa comună a soților pentru desfacerea casatoriei și hotărârea va fi motivată.
Hotărârea judecătorească nu este definitivă fiind supusă căilor de atac.
Divortul in caz de separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.
Divortul mai poate fi pronuntat și in cazul in care, din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă pentru faptul că, aceștia nu mai locuiesc împreună pentru o durată mai mare de 2 ani.
Instanța de judecată va audia martori și va administra alte probe, urmând să constate existenta separației în fapt a soților, existența unor motive temeinice, existența unei vătămări grave a raporturilor dintre soți și imposibilitatea continuarii casatoriei iar în soluția pronunțată se va stabili culpa exclusivă a reclamantului sau o culpă comună a soților pentru desfacerea casatoriei și hotărârea va fi motivată.
Hotărârea judecătorească nu este definitivă fiind supusă căilor de atac.
Divortul din motive de sănătate.
Divortul mai poate fi pronuntat și in cazul in care, din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă pentru faptul că, unul din soți are o problemă de sănatate.
Instanța de judecată va audia martori și va administra alte probe, urmând să constate existenta afecțiunii soțului, existența unor motive temeinice, existența unei vătămări grave a raporturilor dintre soți și imposibilitatea continuarii casatoriei iar în soluția pronunțată se va stabili desfacerea casatoriei și hotărârea va fi motivată.
Avocat Tudor Barău