Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. 1460 800 Tudor Barău

 Acestă infracțiune este prevăzută în Codul Penal la art. 337 și constă în, refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive.

Această infracțiune se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Prin săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea probelor biologice prevăzută de art. 337 Cod penal sunt puse în pericol două valori sociale, fiind periclitată siguranța circulației rutiere, dar fiind pusă în pericol și activitatea organelor judiciare chemate să verifice respectarea legislației rutiere de către participanții la trafic.

Modalitățile refuzului

Respingerea sau neacceptarea propunerii organelor de politie rutieră de a se supune prelevarii de mostre biologice sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice constând în eschivarea fara sa existe insa o respingere sau neacceptare a propunerii organelor de politie.

Pentru a exista o astfel de infracțiune, persoana care conduce un autovehicul sau tramvai a fost în prealabil oprită și ia fost solicitat să sufle în aparatul etilotest și acesta a acceptat să sufle iar  concentratia indicată a fost de peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau a refuzat să sufle în aparat.

In situația în care,  din rezultatul aparatului reiese o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirateste conducătorul auto este obligat sa se supuna recoltarii probelor biologice.

Avocat Tudor Barău