Infracțiune de Ameninţare. Modalități.

Infracțiune de Ameninţare. Modalități.

Infracțiune de Ameninţare. Modalități. 259 194 Tudor Barău
Codul Penal în Art. 206 prevede conținutul acestei infracțiuni și reprezintă fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere.

Acestă infracțiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.

În situația în care vă simițiți amenințat de o persoană  trebuie formulată o plângere penală prealabilă de către persoana vătămată.

Fapta de a ameninta, fie cu savarsirea unei infractiuni, fie cu provocarea unui prejudiciu exclusiv material unei persoane, sotului sau rudelor apropiate ale acesteia intruneste elementele constitutive ale infractiunii de amenintare prevazuta de articolul 193 Cod penal.

Modalitatile de formulare a amenintarilor pot fi nemijlocite (cand este adresată direct victimei) sau indirectă (prin intermediul unei persoane, email, scrisori, inregistrari audio, unui mesaj etc.).

Amenintarea trebuie sa aiba un caracter real, să transmită in mod obiectiv un anume sentiment de temere, de nesiguranta, iar producerea răului sa aiba un caracter nelegal, nelegitim sau injust.

Pentru a fi in prezenta acestei infractiuni, elementul subiectiv se exprima sub forma de intentie directa sau indirecta.

Împacarea părților inlatura raspunderea penală.

Avocat Tudor Barău