Reabilitarea judecătorească. Când se poate solicita.

Reabilitarea judecătorească. Când se poate solicita.

Reabilitarea judecătorească. Când se poate solicita. 367 137 Tudor Barău

Reabilitarea judecătorească. Când se poate solicita.

O altă cauză care înlătură consecința unei condamnări penale este reabilitarea judecătorească.

Dacă reabilitarea de drept operează fără a fi necesară sesizarea instanței, reabilitarea judecătorească poate fi dispusă doar de către instanța de judecată.

Ce este de fapt Reabilitarea?

Este o cauză care înlătură consecinţele condamnării şi care dă dreptul persoanei condamnate printr-o sentință penală, de a fi repusă în folosinţa drepturilor de care a fost lipsită și face să înceteze decăderile, interdicţiile şi incapacităţile care rezultă din hotărârea de condamnare, implicit un cazier curat.

Astfel, pentru a fi reabilitat pe cale judecătorească, trebuiesc îndeplinite o serie de condiții și anumite termene.

Reabilitarea poate fi solicitată de persoana care a fost condamnată astfel:

1. După 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
2. După 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
3. După 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
4. După 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.

Astfel, termenele prevăzute mai sus se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

În situația graţierii totale sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni care se află în curs de judecată.

Sunt situații în care, pedeapsa aplicată nu este închisoarea, judecătorul apreciind că se poate dispune suspendare sub supraveghere a executării pedepsei.

În această situație termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.

Nu este suficientă doar îndeplinirea termenelor prevăzute mai sus, cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele și condiţii:

a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166;
b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

În situația condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.

Condamnatul care a decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat judecătoresc, dacă instanţa, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.

Avocat Tudor Barău