De ce nu mă hotărăsc să divorțez. O întrebare sau poate un răspuns. Doar Tu hotărăști.

De ce nu mă hotărăsc să divorțez. O întrebare sau poate un răspuns. Doar Tu hotărăști.

De ce nu mă hotărăsc să divorțez. O întrebare sau poate un răspuns. Doar Tu hotărăști. 800 583 Tudor Barău

Poate părea un articol puțin mai ciudat pentru un site al unui avocat însă cu siguranță ceva te-a determinat să îți pui această întrebare și este o întrebare la care cauți răspunsuri spunând că nu poți să faci acest pas.

Desigur, o astfel de hotărâre aparține fiecăruia însă poate cele consemnate aici te vor determina sau nu să iei o hotărâre PENTRU TINE.

Dacă ai un partener potrivit, care îți este cel mai bun prieten, învață să îl prețuiești.

Sunt situații în care, constați, după ani de zile de conviețuire cu aceiași persoană că nu mai aveți răbdarea sau empatizarea sau nu mai simțiți iubirea față de persoana pe care a-ți ales-o ca partener ”de viață”, datorită poate, greutăților pe care doar unul le suportă, implicarea, atașamentul sau modului în care viața îl influențează pe fiecare în parte sau în particular.

Da, este o hotărâre grea însă indiferent de alegere, cel mai important lucru este să trăiești cât mai ai de trăit în liniște, armonie și de ce nu în fericire.

Când mergem pe stradă sau intrăm în contact cu anumiți prieteni, cunoscuți, colegi etc. constatăm tot felul de situații în care unele cupluri afișează tot felul de măști încercând să ascundă ”dezamăgirea” sau să își susțină partenerul de dragul lui, poate, de dragul copiilor pe care îi au împreună sau poate pentru lucrurile care le-au făcut împreună, o casă, un apartament, o mașină etc.

Ceea ce uităm atunci când ne căsătorim este că noi rămânem aceiași ființă și nu suntem o singură ființă formată din două persoane.

Sunt întrebări multe, pe care multe persoane și le adresează în gând și la care refuză să își dea un răspuns crezând cu toată ființa că, divorțul va face ca ”cei dragi” să sufere.

Mai sunt întrebări legate de vârstă, ”Oare cine mă mai ia așa?”, judecarea de către alții ”Ce vor spune colegii mei?”, ”Eu sunt vinovată și nu el?”, O să sufere copii?”, ”O să sufere după mine și mă va desconsidera și umilii și nu pot să suport așa ceva? Precum și multe, multe, multe altele care de fapt reprezintă bariere pe care noi le interpretăm prin  cortex ”fiind siguri că sunt intrebările și răspunsurile corecte”.

Sunt persoane abuzate emoțional, certate, jignite, umilite, înjosite, bătute, agresate, amenințate, timorate și care continuă să spună că este ceva de moment și cu siguranță situația se va schimba.

Când sunt copii la mijloc situația este mai dificilă în privința hotărârii însă atunci când singurele lucruri care vă leagă sunt lucruri materiale este timpul să iei o hotărâre pentru tine.

De câte ori ați încercat să aveți un dialog și să îi explicați ce vă deranjează și de câte ori ați auzit că ”Da, mă voi schimba și nu o să se mai repete”.

Sunt persoane care nu știu sau nu vor să își ceară iertare sau să recunoască că ceea ce au făcut este greșit.

Oare s-a schimbat ceva? Sigur nu.

El este același om, diferit de aștepările și promisiunile făcute.

O persoană nu se schimbă doar că partenerul îi spune că ceea ce face este greșit.

O persoană fie o accepți așa cum e sau dacă nu se mai poate să suporți același comportament, e timpul să faci o schimbare PENTRU TINE.

O lectură care vă poate influența modul de a lua o hotărâre este să citiți despre oamenii negativi, toxici, nocivi și modul lor de a face lucrurile să pară ”reale” doar prin faptul că, ei sunt cei care vă determină modul de a trăi viața doar așa cum vor ei, prin reguli, impuneri,  control psihic și emoțional, control telefonic și solicitări de justificări, interdicții etc.

Toți merităm o viață frumoasă și fericită și da există și fără un partener față de care nu mai ai sentimente și care pozează în victimă ca tu să accepți în continuare aceleași ”mizerii”.

Când gândul tău nu mai este legat de relația în care ești cu siguranță nu poți să te minți la infinit.

Dacă îți place ”viața” pe care o trăiești cu actualul partener acesta nu este un articol pentru tine, însă dacă spui că trăiești dar de fapt tu nu trăiești și doar accepți lucrurile așa cum sunt de ”dragul altora” cu siguranță ai uitat că meriți tot ce este mai bun și mai frumos pe lume pentru tine.

Din categoria oamenilor divorțați fac și eu parte ca să lămurim și acest aspect și vă spun sincer că divorțul deși pare ceva ”insuportabil” este o alternativă la o viață normală și liniștită.

Întrebarea e, Cât prețuiește viața ta?

Oare cei ”care te vor judeca” sunt ”viața ta”?

Oare prietenii și familia ta nu s-ar bucura ca tu să fi fericit sau fericită?

Merită să trăiești o ”viață” ca să nu fi criticat sau judecat?

Oare cei care te ”critică” sau ”judecă” au trăit ”experiențele tale”?

Cu siguranță nu și chiar nu merită să te justifici pentru faptul că alegi să trăiești așa cum îți dorești și nu cum vor alții.

De câte ori ai închis ochii spunând că este ceva de moment și lucrurile se vor schimba?

De câte ori ți-ai imaginat fericirea și când ai deschis ochii nu era acolo?

De câte ori nu le-ai spus celor dragi prin ce treci cu partenerul de viață sau nu le-ai spus opinia lui despre ei doar de dragul de a fi ”armonie și pace”?

Oare este?

Oare merită?

Cunosc cupluri care au rămas în relație doar de dragul copiilor și după o anumită vârstă a acestora au divorțat.

Cunosc persoane care au luat această hotărâre însă au renunțat și acum nu pot să îi numesc ”cupluri fericite”.

Cunosc situații în care, anumite persoane se învinovățesc în condițiile în care nimic nu mai este funcțional în respectivul cuplu.

Cunosc persoane care rămân în relații ”de frică”sau ”de teamă” prin prisma emoțiilor transmise sau emise de ”agresor”.

Cunosc persoane cu inimă mare care fac orice să ”aibe liniște acasă”. Oare au?

Sunt zeci sau sute de astfel de situații și da, nu suntem primii sau ultimii care au luat astfel de hotărâri.

Oare copii nu merită să vadă și să învețe că o relație trebuie să se bazeze pe respect, iubire, înțelegere, armonie, fericire.

Cand ai să realizezi că persoana de lângă tine a avut doar un rol, un rol din care tu ai învățat și ai ales să trăiești pentru tine și nicidecum pentru el sau alții cu siguranță vei lua hotărârea potrivită.

Din păcate unele persoane își constuiesc  ziduri în jurul inimii pentru a o proteja însă se încarcă de emoții pe care le amplifică și costată prea târziu că sunt doar niște victime.

Cel mai elegant mod de a divorța este cel prin acord.

E greu de înțeles că partenerul nu își mai dorește o relație și aici apar acuzele sau scuzele care nu vor face decât să îți ridice anumite semene de întrebare însă repet, o relație toxică va fi o relație toxică în continuare.

Divorțul prin acord se poate face prin intermendiul Notarului public sau al Instanței de Judecată, unde ”victima” vrea să dovedească că ”nu el este vinovat”, venind cu acuzații și afirmații să ”umilească” persoana care a ”îndrăznit” să nu mai continue relația.

Va încerca prin toate persoanele dragi vouă să vă determine să vă schimbați hotărârea luată, rude, copii, prieteni, apropiați, nași sau alte persoane care ”nu înțeleg de ce ați ajuns așa”.

Sunt persoane care ”se sacrifică” și acceptă un astfel de comportament din partea partenerului fără să înțeleagă că de fapt ea este victima iar ”judecățile ALTORA” sunt doar ale lor.

Hotărârile în viață le luăm personal, iar părerea altora e doar părerea lor, nu trăiesc viața ta și nu sunt 24 de ore în mintea și viața ta.

La ce ajută faptul că, unul sau altul este vinovat în condițiile în care ”relația nu mai este funcțională”.

Îți imaginezi cum va fi viața ta după ani și ani de zile în condițiile în care trăiești cum trăiești acum?

Indiferent de culpă sau vină, divorțul se pronunță și cu siguranță incepe o nouă viață, fără dramele și traumele partenerului.

În situația în care, sunteți agresat/agresată în orice moment se poate institui un ordin de protecție prin care, partenerul poate fi îndepărtat din imobil, obligat să nu vă mai contacteze sau să se apropie de dvs.

Copiii în general sunt încredințați mamei iar tatăl va fi obligat la plata pensiei de întreținere.

Copiii vor fi, indiferent de alegere, copiii voștrii, vor crește și vor înțelege alegerea ta care este și spre binele lor,

Partajul se judecă după pronunțarea divorțului iar bunurile vor fi împărțite în funcție de cota de contribuție însă plecând de la prezumția legală de ½.

Dacă ”viața” care o trăiești nu mai este acceiași cu siguranță meriți să faci o schimbare care va fi spre binele tău suprem.

Când stai singur/singură analizează și pune în balanță, ce este mai de preț, viața ta, fericirea ta sau a altora!

Dacă tu esti fericit/fericită, cu siguranță toate personele din jurul tău vor înțelege alegerea aleasă.

Cel mai de preț  lucru e viața pe care o trăiești și timpul petrecut așa cum îți dorești și cum meriți.

Vă doresc să aveți o viață frumoasă, fericită și linistită și asta depinde doar de voi ți de alegerile voastre!

Avocat BARĂU TUDOR