Contravenția. Nulitatea procesului-verbal de contravenție.
Contraventia este fapta savarsită de o persoană, fie ea fizică sau juridică, prin care, se aduce atingere normelor contraventionale ce stabilesc relatii sociale si care este constatata si sanctionata printr-un proces verbal de contravenție.
Pentru a fi valabil, procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat, numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator, datele personale din actul de identitate, codul numeric personal, descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite, indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia, indicarea societatii de asigurari după caz, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate, termenul de contestare a procesului verbal si instanța la care se depune plangerea.
In situatia în care contravenienția este săvârșită de o persoana juridică, in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului, codul fiscal, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezintă.
Nerespectarea acestor norme imperative, care impun agentului constatator mentionarea in mod expres, in procesul-verbal, a elementelor arătate mai sus, poate atrage sanctiunea nulitatii relative sau absolute a procesului-verbal.
In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare.
Obiectiunile sunt consemnate in procesul-verbal la rubrica „Alte mentiuni”.
Astfel, lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea absoluta a procesului-verbal de contravenție.
O astfel de nulitatea poate fi constata din oficiu de Instanța de Judecată sau poate constituii o apărare în cadrul plângerii contravenționale.
In mod cert, aceasta vatamarea se prezuma in mod absolut si nu poate fi inlaturata decat prin admiterea plângerii și anularea procesului-verbal.
Alte motive care pot atrage nulitatea procesului verbal, însă nulitatea relativă sunt, lipsa menționări sanctiunii contravenționale in procesul-verbal, emiterea a două procese verbale pentru aceiași faptă, indicarea unei alte pesoane decât cea care a săvârșit contravenția, amenda este aplicată de un organ constatator necompetent, acesta neavând calitate de a aplica o sancțiune întrucât nu intră în sfera atribuțiilor de serviciu, iar in cazul contraventiilor constatate prin mijloace tehnice, lipsa inregistrarii tehnice (video) constituie cauza de nulitate a procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.
In toate situațiile, aspectele ce vizează nulitate trebuie invocate în cuprinsul plângerii contravenționale, iar prin contestarea procesului verbal de contravenție trebuie sa se dovedească vatamarea ce i-a fost adusă.
Avocat Tudor Barău