Contestaţia la executare reprezintă mijlocul de procedură prin care se poate obţine desfiinţarea tuturor măsurilor de urmărire silită pornite împotriva Dvs.
Din punct de vedere procedural există posibilitatea formulării contestaţiei împotriva executării silite precum şi împotriva oricărui act de executare, pornit împotriva Dvs. prin executare silită.
Contestaţia la executare poate avea ca obiect orice nelegalitate procedurală în cadrul activităţii de urmărire silită. (calitatea procesuală, cesiunea de creanță, nerespectarea formelor prevăzute de lege pentru încunoştinţarea debitorului despre declanşarea urmăririi silite, alegerea formei de executare, prescripţia dreptului de a cere executarea silită, perimarea executării, modul de realizare a publicităţii prevăzută de lege pentru realizarea licitaţiei, timpul în care se putea face urmărirea silită, etc.)
Contestaţia la executare se poate formula si in aituația în care se solicită împărţirea bunurilor proprietate comună, respectiv partajul bunurilor.
O altă situație de contestație poate viza lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executor.
Contestaţie la executare poate viza orice titlu executor inclusiv în situația în care, executorul refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile prevăzute de lege, implicit procedura stabilită în Codul de procedura civilă.
În situația în care, se constată nerespectarea dispoziţiilor privitoare la modul de executare silită sau la executarea oricărui act de executare atrage implicit anularea actului respectiv.
În situaţia în care, executarea silită se face în temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanţă judecătorească se poate formula contestație la executare și se pot invoca apărări de fond împotriva titlului executor, dacă legea nu prevede în acest scop altă cale de atac.
Inclusiv în sitația în care, aveți caliatea de terţ faţă de raportul juridică dintre creditor şi debitor, se poate formula contestația la executre cu condiţia să existe un interes sau prin actele de executare întocmite a existat o vătămatămare.
Competenţa de soluţionare a contestaţiei revine instanţei de executare, respectiv instanța care a încuviințat executarea silită sau dacă contestaţia vizează lămurirea înţelesului întinderii sau aplicării titlului executoriu, competenţa de soluţionare revine instanţei care a pronunţat hotărârea ce se execută.
Dacă contestaţia formulată vizează un titlu executoriu ce nu emană de la un organ de jurisdicţie, competenţa de soluţionare aparţine instanţei de executare.
Termenul în care se poate formula contestaţia la executare.
In 15 zile de la data când :
– aţi luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestaţi sau de refuzul organului de executare, de a îndeplini un act de executare ;
– dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie, dacă aveţi calitate de debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit.
– de la data primirii somaţiei ori de la data când aţi luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu aţi primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.
Dacă aveţi calitatea de terţă persoană ce aţi pretins un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmărit, puteţi formula contestaţie la executare în termen de 15 zile de la efectuarea vânzării ori de la data predării silite a bunului.
Contestaţia privind lămurirea înţelesului întinderii sau aplicării titlului executoriu o puteţi face oricând înăuntrul termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită.
Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel.
În cazul titlurilor emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani.
Contestaţia la executare se judecă cu procedura prevăzută pentru judecata în primă instanţă care se aplică în mod corespunzător.
Contestaţia la executare se timbrează.
Judecarea contestaţiei se face de urgenţă şi cu precădere.
Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, puteţi formula în faţa instanţei competente cerere de suspendare a executării silite și cerere de suspendare provizorie.
Instanţa poate suspenda executarea dacă se depune o cauţiune.
Dacă bunurile urmărite sunt supuse stricăciunii, pieirii sau deprecierii instanţa va putea suspenda numai distribuirea preţului .
Asupra cererii de suspendare a executării silite formulate în condiţiile de mai sus, instanţa se pronunţă prin încheiere, care poate fi atacată cu recurs în mod separat.
Soluțiile Instanțelor:
- Se poate anula actul de executare, contestat sau
- va dispune îndreptarea acestuia, anularea ori încetarea executării însuşi,
- anularea ori lămurirea titlului executoriu sau
- efectuarea actului de executare a cărui îndeplinire a fost refuzată.
Dacă se desfiinţează titlul executoriu sau însăşi executarea silită, aveţi dreptul la întoarcere a executării, prin restabilirea situaţiei anterioare promovării acesteia.
Avocat Tudor Barău