Recunoașterea hotărârilor pronunțate în străinătate. Exequator. Modalitate. Efecte.
Sunt situații în care, cetățenii români optează pentru a divorța sau a obține o hotărâre în țara în care își are reședința, însă hotărârea pronunțată are efecte doar în țara respectivă.
Pentru a avea efecte juridice și în România trebuie urmată o procedură de recunoaștere a hotărârii care depinde de statul în care a fost pronunțată.
Astfel sunt situații în care cetățeanul român obține o hotărâre judecătorească într-un stat membru al Uniunii Europene sau hotârârea este pronunțată într-o altă țară, care nu face parte din Uniuna Europeană.
Legislația noastră reglementează prin dispozițiile art. 1095-1102 C. proc. civ., procedura recunoașterii hotărârilor străine dintr-un stat nemembru al Uniunii Europene.
În conformitate cu dispozițiile art. 1094 C. proc. civ., hotărârile străine, sunt acele categorii de hotărâri, din care fac parte actele de jurisdicție contencioasă sau necontencioasă ale instanțelor judecătorești, precum și cele notariale, cât și actele oricăror altor autorități competente, emise într-un stat nemembru al Uniunii Europene.
Recunoaşterea hotărârilor străine este de două feluri:
-
- de plin drept şi
- prin hotărâre judecătorească.
Recunoaşterea hotărârilor străine de plin drept, operează dacă se referă la statutul civil al cetăţenilor statului unde au fost pronunţate sau al cetăţenilor statului de cetăţenie, fiind pronunţate într-un stat din Uniunea Europeană, fiind recunoscute prin apostilarea acestora în statul respectiv.
Recunoaşterea hotărârilor străine prin hotărâre judecătorească operează în situația hotărârilor pronunțate în alte tări, care nu sunt membre a uniunii europene.
Legislația prevede ca, hotărârea să fie definitivă potrivit legii statului unde a fost pronunţată, instanţa care a pronunţat-o a avut, potrivit legii ţării respective, competenţa să judece procesul, există reciprocitate în ceea ce priveşte efectele hotărârilor străine între România şi statul instanţei care a pronunţat hotărârea, dacă hotărârea a fost pronunţată în lipsa părţii care a pierdut procesul, trebuie să se constate, de asemenea, că i-a fost înmânată citaţia pentru proces.
Recunoașterea hotărârii constă în, acordarea în statul român a forţei executorii şi a autorităţii de lucru judecat unei hotărâri pronunțate în străinătate.
Instanţa competentă pentru soluționarea cererii de exequatur este tribunalul în circumscripţia căruia a domiciliat sau domiciliază persoana sau urmează a se efectua executarea silită.
Avocat Tudor Barău