Divorțul persoanelor care locuiesc în străinătate
Sunt multe situații în care, soții sunt plecați la muncă în strainătate însă datorită neînțelegerilor doresc să fie dispusă desfacerea căsătoriei.
Deasemena există situația când doar unu din soți este plecat din țară, iar celălalt dorește să divorțeze.
În ambele situații se poate dispune desfacerea căsătoriei iar efecte divorțului operează chiar dacă soțul chemat în judecată nu este de acord cu divorțul.
Desigur toate acestea depind de modul în care se formulează apărarea și implicit de probele care vor fi administrate în cadrul procesului de divorț.
Există mai multe moduri de promovare a acțiunii de divorț prin care se solicită desfacerea căsătoriei cu acordul ambilor soți sau la doar la cererea unuia dintre ei, însă desfacerea căsătoriei se poate fi finaliza în patru moduri diferite:
– prin acord, în care ambii soți sunt de acord să divorțeze;
– din culpă, când unul sau ambii soți sunt vinovați de desfacerea căsătoriei (discutând aici de culpă exclusivă sau culpă comună);
– după o separare care a durat mai mult de doi ani;
– pe motiv de sănătate.
Pentru a deschide un proces de divorț trebuie redactată o cerere de chemare în judecată, în care trebuie specificat unde locuiește celălalt soț, probele pe care le solicitați și implicit documente privind reședința sau locul de muncă din străinătate.
De prinicipiu, dacă niciunul dintre soți nu are reședința în România și locuiesc în străinătate, cererea de divorț și actele justificative se pot depune prin acordul soților la orice judecătorie de pe teritoriul României conform Art. 914 Cod Procedură Civilă.
În cazul în care nu există un acord cu privire la instanța competentă să judece divorțul, atunci singura instanță la care se poate introduce acțiunea de divorțul este Judectoria Sector 5 din București.
Conform Art. 920 alin. 1, Cod Proc. Civ. Părțile trebuie să se prezinte în persoană în cadrul procesului, dar dacă una dintre ele are reședința în străinătate, aceasta poate fi reprezentată de către un avocat.
Problema care se ridică, motivat de împrejurarea că, unul din soți nu poate fi prezent la proces poate fi rectificată prin prezența unui avocat în calitate de reprezentant al dvs. însă doar pe baza unui procuri judiciare.
Acesta se poate ocupa de toate procedurile și reprezentările în cadrul procesului de divorț, fără a fi necesară prezența reclamantului sau pârâtului la divorț.
Avocat Tudor Barău