Despre infracțiunea de abandon de familie

Despre infracțiunea de abandon de familie

Despre infracțiunea de abandon de familie 1920 1272 Tudor Barău

Despre infracțiunea de abandon de familie

Infractiunea de abandon de familie este prevăzută de art. 378 din Codul penal și constă în, fapta persoanei care, avand obligatia legală de intretinere fata de cel indreptatit să primească această întreținere săvârșește una din următoarele fapte:

– il paraseste, il alungă sau il lasa fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;

– nu isi indeplineste, cu rea-credinta, obligatia de intretinere prevazuta de lege;

– nu plateste, cu rea-credinta, timp de 3 luni, pensia de intretinere stabilita pe cale judecatorească.

Când intervine o astfel de faptă? 

Dupa pronunțare divorțului dintre soți, în cazul în care din căsătorie au rezultat copii minori, Instanța este obligată să dispună stabilirea domiciliului minorului la unul dintre părinți.

Totodată se stabilește în sarcina celuilalt părinte să plătească lunar pentru creșterea și educare minorului o pensie de întreținere sau alimentară cum era denumită anterior.

Aceasta obligatie se stabileste sub forma unei sume de bani datorate lunar, sub forma unei cote procentuale din veniturile lunare a celui ce are obligatia de intretinere sau sub forma unei sume fixe stabilite convențional prin acordul părților.

Indiferent de forma aleasă aceasta trebuie să fie inserată în cadrul unei hotărâri de  judecătorești.

Această obigație subzistă și în situația relațiilor de concubinaj, atunci când se nasc copii.

Obligația de intretinere este datorata până la majoratul copilului însa, daca acesta dorește să continuie studiile la o institutie de invatamant superior, va continua sa primeasca pensia de intretinere pana la finalizarea acestora, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani.

Pensia trebuie platita indiferent de forma de invatamant sau daca acesta primeste bursa școlară.

În situația în care, după pronunțarea hotârârii judecătorești, părintele obligat la plata pensiei, nu achită lunar aceasta, se poate formula plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abandon de familie.

Astfel dacă, părintele il paraseste, il alungă sau il lasa fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale pe copilul minor sau nu isi indeplineste, cu rea-credinta, obligatia de intretinere prevazuta de lege sau nu plateste, cu rea-credinta, timp de 3 luni, pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca, persoana vinovată poate fi trasă la răspundere penală pentru această infracțiune de abandon de familie.

In cursul urmaririi penale, părintele vinovat dacă isi indeplineste obligatiile, acesta nu va mai fi trimis în judecată.

Dacă nu se îndeplinesc obligațiile, parintele vinovat va fi trimis în judecată iar instanta de judecata va dispune amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta in situatia in care, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, inculpatul isi indeplineste obligatiile.

Avocat Tudor Barău