Există multe situații în care, după căsătorie, soți optează să închirieze un imobil în baza unui contract de închiriere.
Cât timp sunt căsătoriți fiecare soţ are un drept locativ propriu, chiar dacă numai unul dintre ei este titularul contractului ori contractul este încheiat înainte de căsătorie.
Ce se întîmplă în situația divorțului.
După momentul desfacerii căsătoriei prin divorț, dacă nu este posibilă folosirea locuinţei de către ambii soţi şi aceştia nu se înţeleg, beneficiul contractului de închiriere poate fi atribuit unuia dintre soţi, ţinând seama, în ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpa în desfacerea căsătoriei şi de posibilităţile locative proprii ale foştilor soţi.
Soţului căruia i s-a atribuit beneficiul contractului de închiriere este dator să plătească celuilalt soţ o indemnizaţie pentru acoperirea cheltuielilor de instalare într-o altă locuinţă, cu excepţia cazului în care divorţul a fost pronunţat din culpa exclusivă a acestuia din urmă.
Dacă există bunuri comune dobândite în timpul căsătoriei, indemnizaţia se poate imputa, la partaj, asupra cotei cuvenite soţului căruia i s-a atribuit beneficiul contractului de închiriere.
In cadrul procesului pentru atribuire a beneficiului contractului de închiriere se citează locatorului (proprietarul imobilului) iar hotărârea judecătorească îsi produce efecte faţă de acesta de la data când rămâne definitivă.
In cazul în care, intervine decesul unuia dintre soți, soțul supraviețuitor continuă exercitarea dreptului său locativ dacă acesta nu renunță în mod expres.
Avocat Tudor Barău