Există situații în care, în mod obligatoriu, suspectul sau inculpatul într-un dosar penal beneficiază de asistență juridică din partea unui avocat ales sau unul desemnat din oficiu.
Situațiile sunt reglementate de art. 90 din Codul Penal astfel:
- când suspectul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de detenţie ori într-un centru educativ, când este reţinut sau arestat, chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale, chiar în altă cauză, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege;
- în cazul în care organul judiciar apreciază că suspectul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea;
- în cursul procedurii în cameră preliminară şi în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani. Astfel, suspectul sau inculpatul dacă nu şi-a ales un avocat ales, organul judiciar ia măsuri necesare pentru desemnarea unui avocat din oficiu.
Avocatul desemnat din oficiu este obligat să se prezinte ori de câte ori este solicitat de organul judiciar, asigurând o apărare concretă şi efectivă în cauză clientului său.
În cursul fazei de judecată, când asistenţa juridică este obligatorie, dacă avocatul ales lipseşte nejustificat la termenul de judecată, nu asigură substituirea sau refuză să efectueze apărarea, deşi a fost asigurată exercitarea tuturor drepturilor procesuale, instanţa ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care să îl înlocuiască, acordându-i un termen de minimum 3 zile pentru pregătirea apărării.
Pe tot parcursul desfășurări procesului penal, când asistenţa juridică este obligatorie, dacă avocatul ales lipseşte în mod nejustificat, nu asigură substituirea lui sau refuză nejustificat să exercite apărarea, deşi a fost asigurată exercitarea tuturor drepturilor procesuale, organul judiciar ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care să îl înlocuiască, acordându-i acestuia un termen rezonabil şi înlesnirile necesare pentru pregătirea unei apărări efective, făcându-se menţiune despre aceasta într-un proces-verbal ori, după caz, în încheierea de şedinţă.
Delegaţia apărătorului din oficiu încetează la prezentarea apărătorului ales.
Avocat Tudor Barău