Acordarea drepturilor salariale restante
Sunt situații în care, ați lucrat pentru o societate comercială însă acasta refuză să vă acorde drepturile salariale cuvenite.
Conform art. 159 din Codul muncii, salariatul are dreptul la un salariu exprimat in bani pentru munca prestata.
Conform art. 39 lit. a din Codul muncii angajatul are dreptul la salarizare pentru munca depusa, angajatorului revenindu-i obligatia corelativa, prevazuta de art. 40 alin. 2 lit. c din Codul muncii, de acordare a tuturor drepturilor banesti cuvenite salariatului, drepturi care decurg din lege, contractul colectiv de munca aplicabil si contractul individual de munca.
Neindeplinirea obligatiei angajatorului de a achita drepturile banesti salariatului ii da dreptul celui din urma sa obtina obligarea pe cale judecatoreasca a angajatorului la plata drepturilor salariale ce i se cuvin, inclusiv la actualizarea sumelor cu indicele de inflatie si dobanda legala.
Potrivit art. 1531 alin. 1 si alin. 2 din Codul civil, creditorul are dreptul la repararea integrala a prejudiciului suferit urmare a neexecutarii, acesta cuprinzand pierderea efectiv suferita de creditor si beneficiul de care acesta a fost lipsit.
Art. 1535 alin. 1 Cod Civil stipuleaza ca, in cazul in care o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la data scadentei si pana la momentul platii, in cuantumul prevazut de lege, fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu.
Art. 1489 alin. 1 din Codul civil reglementeaza dobanzile sumelor de bani si prevad ca dobanda este cea convenita de parti sau, in lipsa, cea stabilita de lege. Dobanda se va calcula de la scadenta pentru salariul neachitat intrucat suma aferenta acesteia este executorie la acest moment.
Acordarea dobânzii legale se impune pentru neplata la scadență a sumei datorate, creditorul fiind privat de folosirea sumei de bani cuprinsă între data scadenței și data plății efective, în timp ce actualizarea cu indicele inflației are ca finalitate păstrarea valorii reale a sumei de bani (Deciziei nr. 2/2014 pronuntata de catre Inalta Curtea de Casatie si Justitie in solutionarea unui recurs in interesul legii), actualizarea unei sume de bani cu indicele de inflatie reprezinta doar o reparatie partiala a prejudiciului cauzat prin intarziere si nu exclude dreptul creditorului de a i se plati dobanda legala.
Avocat Tudor Barău