Divortul remediu este cel efectuat prin intermediul instantei de judecată si nu pe cale notariala sau administrativa.
Cererea de divort, in cazul în care sotii de comun acord doresc incetarea casatoriei, poate fi pronuntat de catre instanta de judecata prin consimtamantul acestora.
Divortul poate avea loc la cererea ambilor soti .
Vointa sotilor trebuie sa fie liber exprimata, sa nu fie afectata de niciun viciu de consimtamant si comuna.
In ceea ce priveste cererile accesorii divortului, în situatia in care exista copii minori și daca ei au cazut de acord cu privire la stabilirea domiciliului acestora dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti, cuantumul pensiei de intretinere, programul de vizitare a acestora, vor instiinta instanta cu privire la modul de rezolvare a acestora.
La primirea cererii, se va verifica veridicitatea consimtamantului sotilor ca mai apoi sa se stabileasca un termen de solutionare a cererii in camera de consiliu.
La primul termen de judecata, se va pronunta direct divortul fara a mai fi nevoie de nicio mentiune care sa se refere la culpa sotilor sau a unuia dintre ei.
In cazul cererilor accesorii se va prezenta tranzactia instantei sau partile se vor exprima oral cu privire la modul de solutionare a acestora.
Instanta de judecata trebuie sa rezolve din oficiu problemele referitoare la numele pe care il va purta fiecare sot dupa desfacerea casatoriei la exercitarea autoritatii parintesti si cele cu privire la obligatia de intretinere in favoarea minorilor.
Hotararea data de catre instanta, in cazul divortului prin invoiala partilor va fi definitiva si nesusceptibila de apel.
Avocat BARĂU TUDOR