Despăgubiri în situația unui divorț.

Despăgubiri în situația unui divorț.

Despăgubiri în situația unui divorț. 999 667 Tudor Barău

Codul Civil prevede insitutia prestatiei compensatorii, aplicabila in caz de desfacere a casatoriei din culpa exclusiva a sotului parat, in favoarea sotului reclamant.

Această instituție are menirea să compenseze pe cat posibil un dezechilibru semnificativ pe care se divorțează l-ar determina în condițiile de viață a celui care are grijă.

Prestatia compensatorie vine ca un ajutor acordat de instant pentru sotul reclamant, in cazul in care in urma divortului calitatea precum si standardul vietii sale sa deteriorat semnificativ din culpa exclusiv a paratului.

Prestatia compensatorie se poate acorda doar in cazul in care casnicia a durat cel putin 20 de ani, avand scopul de a asigura un echilibru in privinta vietii sociale al sotului care nu se face vinovat de stramarea casatoriei.

Sotul care beneficiaza de prestatia compensatorie nu mai poate solicita instantei si pensie de intretinere, aceasta fiind acordata fie sub forma unei sume globale sau rente viagere, ori in natura sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile ale debitorului.

Avocat BARĂU TUDOR