Totul despre liberarea condiționată
Liberarea condiționată este măsura dispusă de Instanța de Judecată privind eliberarea înainte de executarea în întregime a pedepsei, a unui condamnat, dacă acesta îndeplineşte anumite condiţii.
Acesta nu este un drept al condamnatului fiind un beneficiu și de această instituție poate beneficia orice condamnat la pedeapsa închisorii dar și condamnatul la detențiunea pe viață.
Liberarea condiționată este o instituție complementară a regimului executării pedepsei închisorii, un mijloc de individualizare administrativă a pedepsei ce constă în punerea în libertate a condamnatului din locul de deținere mai înainte de executarea în întregime a pedepsei.
Condițiile liberării condiționate în cazul detențiunii pe viață:
-
- Cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de detențiune – termenul de 20 de ani est fix și presupune, executarea efectivă a pedepsei;
- Cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei;
- Cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
- Instanța de judecată are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
Condițiile liberarii condiționate în cazul pedepsei închisorii:
-
- Indeplinirea fracției de pedeapsă. In cazul în care un condamnat are de executat o pedeapsă cu închisoarea care nu depășește 10 ani, el trebuie să fi executat efectiv cel puțin 2/3 din durata pedepsei iar în cazul în care un condamnat are de executat o pedeapsă mai mare de 10 ani închisoare, dar nu mai mult de 20 de ani, pentru a fi propus pentru liberarea condiționată el trebuie să fi executat cel puțin 3/4 din durata pedepsei.
- Regimul de executare în care se află condamnatul, în regim semideschis sau deschis.
- Condiția îndeplinirii integrale a obligațiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare.Există o exceptie în situația în care persoana condamnată dovedește că nu a avut nicio posibilitatea să le îndeplinească;
- Convingerea instanței că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate și fără executarea restului de pedeapsă.
Condițiile liberarii condiționate în cazul condamnaților care au împlinit vârsta de 60 de ani:
- Sa se afle în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
- A îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
- Instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate;
- Dacă condamnatul nu a efectuat muncă, pentru a fi propus pentru liberare condiționată trebuie să aibă executate următoarele fracții din pedeapsa aplicată:
- Dacă are de executat o pedeapsă cu închisoarea ce nu depășește 10 ani, trebuie să fi executat efectiv jumătate din durata pedepsei.
- Dacă are de executat o pedeapsă cu închisoarea mai mare de 10 ani, trebuie să fie executat efectiv două treimi din durata pedepsei.
- Dacă condamnatul a câștigat zile ca urmare a muncii prestate, legea stabilește următoarele fracții în care se includ și zilele câștigate prin muncă:
- Dacă are de executat o pedeapsă cu închisoare ce nu depășește 10 ani trebuie să fie executat cel puțin o treime din durata pedepsei;
- Dacă are de executat o pedeapsă cu închisoare mai mare de 10 ani, trebuie să fi executat cel puțin jumătate din durata pedepsei.Termenul de supraveghere pentru condamnat, în conformitate cu art. 100 alin. (6) C.pen., este ”intervalul cuprins între data liberării condiționate și data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat”.
- Conform art. 101 alin.1, C.pen., dacă restul de pedeapsă rămas neexecutat este de 2 ani sau mai mare, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- Conform art. 100 alin. 5 C.pen., instanța este obligată să prezinte în hotărâre motivele de fapt ce au determinat acordarea liberării condiționate și atenționarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligațiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
-
-
- să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta
- să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa
- să anunțe, în prealabil orice schimbare a locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile
- să comunice schimbarea locului de muncă
- să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
- să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională
- să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate
- să nu părăsească teritoriul României
- să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanță
- să nu comunice cu victima sau cu membrii familiei ai acesteia, cu participanții la săvârșirea infracțiunii sau cu alte persoane, stabilite de instanță, ori să nu se aproprie de acestea
- să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanță
- să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte nicio categorie de armă.
Avocat Tudor Barău
-