Ordonanta presedintiala este o procedura prin care o instanta de judecata dispune masuri vremelnice, urgente, pentru anumite situatii particulare.
Se aplica pentru a se pastra un drept, pentru a preveni pagube iminente sau pentru a inlatura anumite piedici ce apar pe fondul unor executari.
Ordonanta este provizorie si executorie. Atat timp cat instanta de judecata nu prevede anumite termene, ordonanta in cauza isi produce efecte imediate, pana cand se va solutiona litigiul de fond.
Vorbim despre o astfel de ordonanta in cazurile celor care se afla in plin proces de divort si/sau partaj.
Cand cei doi soti intampina probleme dintre cele mai grave, ce afecteaza foarte mult interesele minorului, va exista posibilitatea de a formula o procedura noua separata de actiunea de divort.
Aceasta actiune se va judeca de indata si va fi valabilă pana cand se va solutiona divortul.
Orice persoană cu bune intentii, de a apara viata si integritatea copilului, cand sunt probe si martori ca celalalt parinte afecteaza viata celui mic poate solicita obținerea unei ordonanțe presedintiale.
La termenul fixat, se audiaza martorii, se asculta partile implicate, inclusiv copiii care au peste 10 ani si va face și o ancheta psihosociala la domiciile părinților.
Ordonanta presedintiala se va judeca la aceeasi instanta unde este inregistrat si divortul.
Prin ordonanta se poate solicita instantei sa stabileasca domiciliul copilului pana la solutionarea finala a divortului, sa stabilească modul de exercitare a autoritatii parintesti, precum si un stabilirea unui program de vizitare pentru celalalt părinte.
Ordonanta presedintiala este supusa căii de atac in 5 zile de la data pronuntarii hotărarii.
Instanta poate suspenda executarea pana cand are loc si judecarea apelul.
Motivarea trebuie facuta în cel mult 48 de ore de la pronuntare, iar pronuntarea nu va fi în 24 de ore.
Avocat BARĂU TUDOR