Aceasta este o procedură pentru soluţionarea cu celeritate a litigiilor cu caracter patrimonial, prin care pot fi solicitate sumele de bani datorate.
Reprezintă o procedură alternativă față de procedura de drept comun şi cea a ordonanţei de plată.
Există însă o singură condiție, respectiv valoarea obiectului nu poate să depăşească suma de 10.000 lei.
Pentru a putea fi în situația unei astfel de cereri se impune folosirea unor formulare tipizate (formularul de cerere / formularul pentru completarea sau/şi rectificarea formularului de cerere / formularul de răspuns).
De principiu, soluționarea cererii se face în camera de consiliu însă există și posibilitatea ca părțile să fie citate.
În cadrul procedurii de soluționare, judecătorul verifica completarea corectă de către părţi a formularelor, poate solicita informaţii sau înscrisuri suplimentare, asigura comunicarea formularelor către părţi, cu menţionea termenelor în care au obligaţia de a-şi îndeplini obligaţiile procesuale.
Termenul în care părţile trebuie să răspundă la solicitarea instanţei de a furniza mai multe informaţii nu poate depăşi 30 zile de la primirea comunicării;
Instanța poate pronunța următoarele soluții:
- anularea cererii, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de timbrare a cererii sau în cazul nerespectării termenului stabilit de instanţă pentru completarea sau rectificarea formularului de cerere;
- respingerea cererii, dacă reclamantul nu îşi dovedeşte pretenţiile;
- admiterea cererii, dacă motivele sunt justificate, hotărârea fiind executorie de drept.Hotărârea instanței este supusă numai apelului care trebuie formulat în termen de 30 zile de la comunicare.
Avantajele acestei proceduri.
Accesibilitate facilă constând în completarea unor formulare tipizate care cuprind toate informaţii privind completarea fiecărei rubrici.
Este de regulă o procedură scrisă, care numai în mod excepţional implică înfăţişarea părţilor.
Etapele derulării procedurii nu durează ca în cazul unui proces de drept comun.
Taxa de timbru este fixă şi mai redus decât în procedura de drept comun.
Hotărârea în primă instanță are caracter executoriu.
Avocat Tudor Barău