Acțiunea în grănițuire.

Acțiunea în grănițuire.

Acțiunea în grănițuire. 2066 1162 Tudor Barău

Acțiune în grăniţuire reprezintă acea acţiunea prin care, se urmăreşte determinarea, prin obținerea unei hotărâri judecătorești, a limitelor dintre două proprietăţi vecine.

Astfel, prin această acțiune se stabilesc semnele de hotar, respectiv suprafețele deținute de fiecare vecin pe proprietatea sa.

Este o acţiune reală, petitorie, imobiliară, declarativă de drepturi şi imprescriptibilă.

Sunt mai multe categorii de deținere a unei proprietăți si astfel această acțiune poate fi exercitată, de titularul dreptului de proprietate asupra fondului, precum şi de orice persoană care are un drept real asupra acestuia, cum ar fi superfi-ciarul, uzufructuarul sau titularul dreptului real de folosinţă asupra terenurilor proprietate de stat, care pretinde delimitarea fondului său de cel învecinat.

Sunt situații în care, proprietarul a intrat pe terenul unui vecin, iar acest lucru se constată printr-o expertiză ceea ce implică și revendicarea unei porţiuni din teren.

Ca și concluzie, acțiunea în grănițuire duce la delimitarea fondurilor învecinate sau, după caz, mutarea liniei de hotar, cu obligarea pârâtului la restituirea suprafeţei deţinute fără drept din teren.

Avocat BARĂU TUDOR