Ce documente necesită Apostilă.

Ce documente necesită Apostilă.

Ce documente necesită Apostilă. 1200 836 Tudor Barău

Apostila reprezinta un certificat eliberat de autorităţile competente ale unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga, pentru actele oficiale întocmite în ţara respectivă, care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei.

Apostila se aplică pentru actele administrative emise de autorităţi ale administraţiei publice centrale sau locale, precum şi de alte organe de autoritate administrativă din România sau alte documente care produc efecte juridice.

Apostila se aplică de instituția prefecturii în cazul actelor administrative.

Scopul acesteia este autentificarea unui act oficial în vederea producerii de efecte juridice într-un alt stat.

Actele pentru care se eliberează apostila:

  • actele de stare civilă (certificate de naştere, de căsătorie, de deces);
  • actele care fac dovada schimbării numelui pe cale administrativă (dispoziţii, certificate emise de serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor);
  • certificate privind domiciliul şi cetăţenia;
  • certificate de cazier (judiciar, fiscal etc);
  • certificate pentru evitarea dublei impuneri, certificate de rezidenţă fiscală, adeverinţe de venit etc;
  • actele referitoare la raporturile de muncă;
  • actele de studii (diplome de bacalaureat, licenţă etc.);
  • actele care dovedesc calificarea într-o meserie (pregătirea profesională obţinută în sistemul de formare profesională pentru adulţi), brevete (de turism etc), certificate (de competenţă a personalului navigant, de traducător în şi din limbi străine, de conformitate pentru calificarea în profesii din domeniul sănătăţii etc);
  • actele cu caracter medical (dovezi de vaccinare, fişe medicale, adeverinţe medicale etc);
  • acte care fac dovada componenţei familiei, cu excepţia livretului de familie;
  • certificate de botez, cununie etc;
  • certificate prin care se confirmă exactitatea sau realitatea unui fapt ori se atestă o anumită calitate în vederea valorificării anumitor drepturi, precum şi adeverinţe prin care se atestă un drept sau un fapt, eliberate în temeiul legii.
  • Documente emise de Registrul Comerțului.

Pentru actele de identitate şi paşapoartele, actele emise de autorităţile române care urmează a fi folosite în alte statele care nu sunt parte a Convenţiei de la Haga, solicitarea și eliberarea se va face prin Ministerul de Justiţiei, şi Ministerului Afacerilor Externe, pentru supralegalizare.

Certificatul de cazier judiciar, in original, eliberat cu cel mult 6 luni in urma, de la serviciul caziere din cadrul Poliției in care domiciliaza solicitantul sau de la Inspectoratul General al Politiei Romane.

Certificatul de rezidență fiscală eliberate de administratiile finantelor publice.

Adeverinte prin care se atesta domiciliul si cetatenia persoanei sau statutul juridical fata de statul roman, in original, eliberate de Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor.

Adeverinte privind componenta familiei, eliberat de Directiile Generale Publice de Evidenta a Persoanelor.

Actele de studii medii trebuie vizate de Inspectoratul Scolar.

Actele de studii superioare se vizeaza de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Documentele ce atesta calitatea de scolarizat pe teritoriul Romaniei, pentru cetatenii straini, in original, vizate de MECI – Serviciul Relatii Internationale.

Adeverinte medicale, vizate in prealabil la DSPMB sau Ministerul Sanatatii.

Certificate de botez / cununie, in original, vizate in prealabil de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National.

Certificate de competenta ale personalului maritime Navigant, in original, vizate de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Brevete de turism, in original, emise de Autoritatea Nationala pentru Turism.

Adeverinte prin care se atesta vechimea in munca, vizate in prealabil de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Adeverinte de calificare in diferite meserii, in original, vizate in prealabil de agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.

Certificatele de traducator emise de Ministerul Culturii si Cultelor.Adeverinte emsie de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentelor Medicale din Romania.

Hotarâri judecătorești, Instanțele judecătorești care le-au pronunțat.

Avocat Tudor Barău