Contopirea pedepselor aplicate pentru săvârșirea de infracțiuni.

Contopirea pedepselor aplicate pentru săvârșirea de infracțiuni.

Contopirea pedepselor aplicate pentru săvârșirea de infracțiuni. 2000 2000 Tudor Barău

Contopirea pedepselor aplicate pentru săvârșirea de infracțiuni.

Există reglementată în Codul Penal modalitatea prin care, se pot contopi pedepsele aplicate pentru săvârșirea a mai multor infracțiuni.

Astfel, dacă persoana condamnată definitiv este ulterior judecată pentru o infracţiune concurentă, se aplică regula privind concursul de infracțiuni.

Aceiași regulă se aplică şi în cazul în care, după ce o hotărâre de condamnare a rămas definitivă, se constată că cel condamnat mai suferise o condamnare definitivă pentru o infracţiune concurentă.

Dacă persoana condamnată a executat integral sau parţial pedeapsa aplicată prin hotărârea anterioară, ceea ce s-a executat se scade din durata pedepsei aplicate pentru infracţiunile concurente.

În cazul contopirii pedepselor se va ţine seama şi de pedeapsa aplicată printr-o hotărâre de condamnare pronunţată în străinătate, pentru o infracţiune concurentă, dacă hotărârea de condamnare a fost recunoscută potrivit legii.

Modalitate de stabilire a pedepsei in cazurile in care, dupa condamnarea definitiva a unei persoane, intervine una din urmatoarele situatii:

  1. a) cel in cauza este judecat pentru o infractiune concurenta ori se constata ca suferise si o alta condamnare pentru o astfel de infractiune;
  2. b) prin savarsirea unei noi infractiuni exista recidiva postcondamnatorie;
  3. c) cel condamnat savarseste din nou o infractiune, inainte de inceperea executarii pedepsei, in timpul executarii acesteia sau in stare de evadare, si nu sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru starea de recidiva.

In cazul infractiunilor concurente, contopirea pedepselor are loc fie ca acestea sunt judecate o data, de aceeasi instanta, fie ca au fost judecate separat.

Avocat Tudor Barău