Violenta impotriva animalelor este destul de raspandita si se manifesta sub diverse forme, pornind de la infometare, parasire si pana la utilizarea “tehnicilor de imblanzire” prin lovire cu corpuri dure. Dar faptul ca violenta se exercita impotriva unui animal lipsit de aparare, nu inlatura raspunderea proprietarului/detinatorului sau a oricarei alte persoane care are un comportament neadecvat fata de animal.
In Romania, cadrul legal pentru protectia animalelor este reprezentat de:
- Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor,
- Ordinul nr. 31/2008 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004
- Legea nr. 60/2004 privind ratificarea Convenţiei Europene pentru protecţia animalelor de companie.
Dar ce se intelege prin rele tratamente si cruzimi aplicate animalelor?
Potrivit dispozitiilor art. 6 din Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor, “prin rau tratament se intelege comportamentul brutal, abuzul in utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum si neasigurarea acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, a urmatoarelor conditii: adapost corespunzator, hrana si apa suficiente, posibilitatea de miscare suficienta, ingrijire si atentie, asistenta medicala”.
Prin cruzime fata de animale se intelege:
- omorarea animalelor, cu intentie;
- practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
- organizarea de lupte intre animale sau cu animale;
- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
- folosirea de animale pentru expozitii, spectacole, publicitate, realizare de filme si in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri;
- abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului;
- administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor in timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului;
- maltratarea si schingiuirea animalelor;
- interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor;
- provocarea de suferinte fizice si psihice prin orice mijloace;
- despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viata;
- capturarea animalelor prin alte metode decat cele prevazute de lege;
- folosirea armelor cu tranchilizant in alte situatii decat pentru imobilizarea animalelor.
De asemenea, este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale realizata cu nerespectarea procedurii prevazute de lege.
Cine raspunde pentru rele tratamente si cruzimi aplicate animalelor?
Raspunderea apartine, in principal, detinatorului animalului, dar si oricarei alte persoane care savarseste fapte de cruzimi sau aplica rele tratamente unui animal.
Cum se sanctioneaza aplicarea de tratamente abuzive animalelor?
Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor sanctioneaza cu inchisoarea savarsirea fata de anmal a relelor tratament sau a cruzimilor.
Astfel ca, potrivit dispozitiilor art. 25 din Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda:
- uciderea animalelor, cu intentie, fara drept;
- practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive;
- organizarea de lupte intre animale sau cu animale;
- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
- ranirea sau schingiuirea animalelor;
- interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor.
In concluzie, in situatia in care sunteti martor la savarsirea, fata de un animal, a unor abuzuri, a unor rele tratamente sau acte de cruzime, trebuie sa va adresati organelor de cercetare penala, astfel incat violenta impotriva animalelor sa fie stopata, iar faptuitorii sa suporte rigorile legii!
Cabinetul de Avocatura “Tudor Barău” vine in sprijinul dumneavoastra si ofera clientilor sai servicii profesionale de consultanta, asistenta si reprezentare!