Împăcarea părților în procesul penal este o cauză care înlătură răspunderea penală în privinţa doar a anumitor infracţiuni și este reglemetată de dispozițiile art. 159 Cod penal.
Împăcarea reprezintă înțelegerea intervenită între persoana vătămată și suspect sau inculpat cu scopul de a pune capăt conflictului penal născut prin săvârșirea infracțiunii și de a renunța la punerea în mișcare a acțiunii penale sau la continuarea procesului penal.
Împăcarea părților duce la stingerea acţiunii civile, respectiv a pretențiilor părți vătămate și soluția este una de încetare a procesului penal, reglementată de art. 16 lit. g Cod penal.
În cursul urmăririi penale acțiunea penală se stinge prin clasare sau prin renunțare la urmărirea penală iar în cursul judecății se dispune încetarea procesului penal confor art. 396 alin. 6 Cod procedură civilă.
Ce infracțiuni pot face obiectul împăcării părților?
Infracțiunea de furt – art. 228 din Codul penal;
Infracțiunea de furt calificat – art. 229 doar alin. (1) şi alin. (2) lit. b) şi c) din Codul penal;
Infracțiunea de furtul în scop de folosinţă – art. 230 din Codul penal – în temeiul art. 231 alin. (2) din Codul penal;
Infracțiunea de însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor – art. 243 din Codul penal;
Infracțiunea de înşelăciunea – art. 244 din Codul penal;
Infracțiunea de înşelăciunea privind asigurările – art. 245 din Codul penal.
Infracțiunile referitoare la violenţa în familie art. 199 alin. (2), infracţiunile de lovire sau alte violenţe prevăzute în art. 193 şi de vătămare corporală din culpă prevăzută în art. 196, săvârşite asupra unui membru de familie, când acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu, iar împăcarea înlătură răspunderea penală.
Un element esențial pentru a putea opera împăcarea părților vizează ca acţiunea penală să fie pusă în mişcare din oficiu, şi nu la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. art. 159 alin. (1) Cod penal.
Există stabilită și o condiție, respectiv momentul procesual până la care poate interveni împăcarea.
Astfel împăcarea părților poate fi făcută până la citirea actului de sesizare a instanţei, ceea ce înseamnă că împăcarea poate interveni în cursul urmăririi penale, al procedurii de cameră preliminară şi în faţa instanţei de fond, dar numai până la citirea actului de sesizare.
Avocat Tudor Barău