Reabilitarea reprezintă procesul prin care încetează consecințele juridice ale unei condamnări pentru viitor față de o condamnare pronunțată de către o Instanță de judecată.
Prin acestă cerere, vă puteți redobândi drepturile care v-au fost restrânse prin hotărârea de condamnare, eliminând astfel decăderile, interdicțiile și incapacitățile rezultate din hotărârea de condamnare.
Reabilitarea vă permite să vă reintegrați social și să recâștigați respectul social deplin fiind șterse sancțiunile aplicate.
Situația penală dispare din punct de vedere juridic, iar societatea ar trebui să vă trateze ca pe o persoană care nu a săvârșit niciodată vreo infracțiune.
Există două tipuri de reabilitare, în funcție de gravitatea condamnării dvs:
- Reabilitarea de drept se aplică în cazul condamnărilor la pedeapsa amenzii, la închisoare cu o durată de până la 2 ani sau la închisoare cu executare suspendată sub supraveghere. Aceasta se realizează din oficiu, în temeiul legii, fără intervenția instanței și fără niciun demers judiciar sau administrativ. După expirarea a 3 ani de la executarea pedepsei, fără să săvârșiți alte infracțiuni în acest interval, veți fi reabilitat automat.
- Reabilitarea judecătorească se aplică în cazul condamnărilor la închisoare cu executare mai mare de 2 ani sau la închisoare pe viață. Aceasta se acordă la cerere, numai dacă sunt îndeplinite condițiile legale. Instanța trebuie să verifice dacă s-a împlinit termenul de reabilitare, dacă petentul și-a îndeplinit obligațiile civile și dacă a achitat integral cheltuielile judiciare.
Pentru a obține reabilitarea de drept, nu este necesar să faceți nicio cerere, deoarece se realizează automat.
Dacă mențiunile nu sunt radiate din oficiu, puteți depune o cerere la serviciul de cazier judiciar pentru a obține acest lucru. Dacă cererea este respinsă, puteți adresa instanței de judecată pentru a constata faptul că a intervenit reabilitarea de drept.
În cazul reabilitării judecătorești, este necesar să depuneți o cerere care să includă detaliile condamnărilor pentru care solicitați reabilitarea, precum și informații actuale despre locul de muncă și domiciliu. Instanța va verifica îndeplinirea condițiilor legale înainte de a acorda reabilitarea.
Recomandarea de a contacta un avocat specializat pentru a avea succes.
Avocat BARĂU TUDOR