Infracțiunea de piraterie

Infracțiune care face parte din grupul infracțiunilor contra patrimoniului privat sau public, prevazute in t. III, art. 212, C. pen., partea speciala si consta in jefuirea prin acte de violenta săvârșite in scopuri personale de către echipajul sau pasagerii unei nave a persoanelor sau bunurilor care se găsesc pe acea nava ori împotriva altei nave, dacă navele se afla in marea libera sau într-un loc care nu este supus jurisdicției nici unui stat. Pirateria are variante agravate (alin. 2 și 3).

Art. 235: Pirateria

(1) Furtul comis, prin violenţă sau ameninţare, de către o persoană care face parte din echipajul sau din pasagerii unei nave aflate în marea liberă, al bunurilor ce se găsesc pe acel vas sau pe o altă navă, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sancţionează şi capturarea unei nave aflate în marea liberă sau faptul de a provoca, prin orice mijloc, naufragiul ori eşuarea acesteia, în scopul de a-şi însuşi încărcătura ei sau de a tâlhări persoanele aflate la bord.
(3) Dacă pirateria a avut ca urmare vătămarea corporală, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Există piraterie şi dacă fapta s-a comis pe o aeronavă sau între aeronave şi nave.

Art. 236: Tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei

Dacă faptele prevăzute în art. 233-235 au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.