Drept Penal

Orice persoană care este victima unei agresiuni poate beneficia de emiterea unui ordin de protectie.

Orice persoană care este victima unei agresiuni poate beneficia de emiterea unui ordin de protectie. 900 600 Tudor Barău

Ordinului de protecție atât cel provizoriu sau cel încuviințat de judecător a fost extins prin Legea nr. 26/2024 și în cazurile de violență petrecute în afara familiilor sau relațiilor de concubinaj, astfel orcine este agresat conform definitiilor din lege poate beneficia de această ”protectie” instituită de leguitor. Lege definește actele de violență, fiind incluse: orice lovire…

read more

Violarea vieții private a unei persoane.

Violarea vieții private a unei persoane. 1255 836 Tudor Barău

Dreptul la viață privată este un factor al respectării demnității umane. Legislația recunoaște și protejează acest drept prin diverse acte normative, oferind fiecărei persoane libertatea de a-și controla sfera intimă și de a se feri de ingerințe nejustificate din partea altor persoane. Violarea vieții private este o catalogată drept o infracțiune prevăzută de Art. 226…

read more

Dacă se refuză plata pensiei de întreținere există soluții!

Dacă se refuză plata pensiei de întreținere există soluții! 1024 683 Tudor Barău

Abandonul de familie este o infracțiune destul de gravă care afectează nu doar viața celor implicați direct, ci și întreaga societate. Această situație complexă are o serie de consecințe negative, atât pentru victime, cât și pentru cei care au grijă să săvârșesc. Conform Codului Penal art. 378, abandonul de familie constă în: Părăsirea, alungarea sau…

read more

Ghidul clientului în lumea juridică.

Ghidul clientului în lumea juridică. 1500 1000 Tudor Barău

Sistemul juridic poate fi un labirint plin de capcane și obstacole. Cu siguranță te simți pierdut și confuz și nu știi cum sau ce anume să faci atunci când te confrunți cu o ”problemă juridică”. Pasul 1: Informează-te! Nu te aștepta ca problemele juridice să se rezolve de la sine. Cunoașterea legilor te va ajuta…

read more

Hărțuirea online sau Cyberstalking-ul. Ce reprezintă și ce soluții există.

Hărțuirea online sau Cyberstalking-ul. Ce reprezintă și ce soluții există. 1200 675 Tudor Barău

Cyberstalking-ul, definit ca hărțuirea persistentă a unei persoane prin intermediul mijloacelor digitale, a devenit o problemă tot mai gravă în România și nu numai. Cyberstalking-ul reprezintă hărțuire persistentă și obsesivă a unei persoane prin intermediul tehnologiei digitale. Poate implica urmărirea online, trimiterea de mesaje nedorite, amenințări și hărțuire cu tentă sexuală. Poate provoca traume severe…

read more

Răspunsuri utile despre hărțuirea online. Cyberbulling.

Răspunsuri utile despre hărțuirea online. Cyberbulling. 1200 675 Tudor Barău

Ce este hărțuirea online? Hărțuirea online, cunoscută și ca cyberbullying, este un fenomen din ce în ce mai frecvent care constă în agresiunea repetată a unei persoane prin intermediul platformelor online, cum ar fi rețelele de socializare, emailul sau forumurile online. Hărțuirea online (cyberbullying): Este caracterizată de acte repetitive de amenințare, intimidare, agresiune sau hărțuire.…

read more

Totul despre reabilitare.

Totul despre reabilitare. 827 551 Tudor Barău

Reabilitarea reprezintă procesul prin care încetează consecințele juridice ale unei condamnări pentru viitor față de o condamnare pronunțată de către o Instanță de judecată. Prin acestă cerere, vă puteți redobândi drepturile care v-au fost restrânse prin hotărârea de condamnare, eliminând astfel decăderile, interdicțiile și incapacitățile rezultate din hotărârea de condamnare. Reabilitarea vă permite să vă…

read more

Cum să obții recunoașterea în România a hotărârilor judecătorești pronunțate într-o altă țară.

Cum să obții recunoașterea în România a hotărârilor judecătorești pronunțate într-o altă țară. 900 601 Tudor Barău

Dacă ai obținut o hotărâre judecătorească într-o altă țară și vrei să o pui în aplicare în România, trebuie să urmezi sau procedură specială, numită recunoaștere hotărârii străine sau exequator. Această procedură este prevăzută de art. 1095 și urm. din Codul de ură civilă și această procedură pentru a avea efecte juridice în România și…

read more

Ordinul de protecție provizoriu. Un pas important în combaterea violenței domestice.

Ordinul de protecție provizoriu. Un pas important în combaterea violenței domestice. 1280 853 Tudor Barău

Violenta domestică este o problemă gravă și răspândită în societatea românească, având consecințe devastatoare asupra victimelor și familiilor acestora. Pentru a asigura protecția imediată și siguranța victimelor, este esențială implementarea unor măsuri eficiente de intervenție. Un instrument în acest sens este Ordinul de Protecție Provizoriu, care oferă o protecție rapidă și temporară în situațiile de…

read more

Amenda penală. Situații juridice.

Amenda penală. Situații juridice. 1200 800 Tudor Barău

Amenda penală este suma de bani pe care condamnatul trebuie să o plătească statului în situația în care a săvârșit o infracțiune pentru care legea prevede și pedeapsa amenzii, iar judecătorul i-a aplicat această pedeapsă. Amenda penală se stabilește prin sistemul de zile-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei si 500 lei, se…

read more