Sunt multe situațiile în care, persoane care dețin o asigurare RCA se trezesc chemate în judecată pentru achitarea valorii despăgubirilor.
În situația în care, polița de asigurare nu poate despăgubii persoana prejudiciată, cu întreaga sumă se poate introduce o acțiune în instanță având ca obiect cerere de valoare redusă.
Prin această cerere este chemată în judecată firma care a acordat doar o parte din contravaloarea prejudiciului dar și persoana care a produs accidentul în calitate de terț poprit.
Potrivit art. 1025 Cod procedură civilă, procedura privind cererile cu valoare redusă are ca obiect realizarea de bunăvoie sau prin executare silită a creanțelor certe, lichide și exigibile ce reprezintă obligații de plată a unor sume de bani în cuantum maxim de 10.000 lei.
Procedura privind cererile cu valoare redusă necesită îndeplinirea unor condiții speciale de admisibilitate a cererii:
- creditorul trebuie să aibă o creanță a cărei obligație corelativă constă în îndatorirea debitorului de a plăti o sumă de bani în cuantum maxim de 10.000 lei;
- creanța să nu-și aibă izvorul în domeniile prevăzute de art. 1025 alin. 2 și 3 Cod procedură civilă;
- urmarea procedurii instituite de art. 1029 Cod procedură civilă.
Potrivit dispozițiilor art.1357 C.civ. cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvarsită cu vinovătie, este obligat să-l repare.
Potrivit art. 2210 C.civ. în limitele indemnizației plătite asigurătorul se subrogă în toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurării contra celor răspunzători de producerea pagubei.
Potrivit dispozitiilor art. 54 din Legea nr. 136/1995, în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate se exercită împotriva asigurătorului de răspundere civilă, în limitele obligației acestuia, stabilită în prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienți forțați.
Asigurarea de răspundere civilă pentru prejudiciile produse prin accidente de autovehicule (RCA) este, potrivit art. 4 din Legea 136/1995, o asigurare obligatorie, persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în Romania avand obligatia legală să încheie o astfel de asigurare, iar drepturile si obligatiile fiecărei părti sunt stabilite prin lege (art.3).
Prin urmare, asigurarea de raspundere civila auto este un contract fortat prin care asiguratorul se obliga, corelativ incasarii primelor de asigurare, sa acorde despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule. Despagubirea se plateste de catre asigurator si atunci cand accidentul este produs de o alta persoana decat asiguratul, necesara fiind implicarea în accident a autovehiculului asigurat, nu si a persoanei asigurate (art.51 alin. 1).
Astfel, în cazul asigurarilor de raspundere civila, plata despagubirilor se face în temeiul contractului de asigurare, temeiul raspunderii asiguratorului fiind conventional, iar cel al raspunderii asiguratului, delictual.
În ceea ce privește cuantumul despăgubirilor, acesta este în legătură directă cu fapta ilicita, prejudiciul fiind produs ca urmare a accidentului auto cauzat din culpa intervenientului fortat.
Art. 662 alin. 2 din Codul de procedură civilă, prevede că este certă creanța “a cărei existență neîndoielnică rezultă din însuși titlul executoriu“.
Cu privire la caracterul lichid al creanței, art. 662 alin. 3 Codul de procedură civilă prevede că o creanță “este lichidă atunci când obiectul ei este determinat sau când titlu executoriu conține elemente care permit stabilirea lui“.
În privința exigibilității creanței, o creanță este exigibilă sau scadentă dacă termenul prevăzut în favoarea debitorului s-a împlinit sau, în condițiile legii, debitorul este decăzut din beneficiul termenului.
Potrivit art. 1535 Cod civil în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadență, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadență până la momentul plății, în cuantumul cuvenit de părți sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu.
Potrivit art.64 alin.4 din Normele de aplicare ale Ordinului CSA 14/2011, dacă asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligațiile în termen sau și le îndeplinește defectuos, la suma solicitată se aplică o penalizare de 0,1%, calculată pentru fiecare zi de întârziere.
Avocat BARĂU TUDOR